2014. január 14., kedd

Érdekes alapanyagok- Kamut

Az Aldiban most mindenféle bio magokat lehetett venni, és én lelkes kísérletező vagyok. Végig fogom venni őket, miért jók, és mire lehet felhasználni őket.



Mi is ez?


Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik, napjainkban kizárólag ökológiai gazdálkodásban termesztik. A kamut teljes aromájával és értékes beltartalmi anyagaival gazdagítja gabonaétel választékunkat.A kamutot fel lehet használni sokféle édes és/vagy savanykás gabonaételhez, mint pl.: müzlibe, kenyér és pékáru sütéséhez, főzéshez és tészta készítéséhez. Sok szakács előnyben részesíti a kamutot kiemelkedő sütési tulajdonsága és sajátos íze miatt a normál búzával, sőt a tönkölybúzával szemben. A kamut és az abból készült kenyér, péksütemény több értékes fehérjét, több telítetlen zsírsavat és több ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz.  Összehasonlítva a hagyományos gabonával, több ásványi anyagot, több esszenciális (létfontosságú) aminosavat és több egyszeresen és többszörösen telítelen zsírsavat tartalmaz. A búzával összehasonlítva magasabb a fehérjetartalma (kb. 40%-kal) és kedvezőbb annak minősége is. Az értékes zsírsav magas részaránya, a könnyen emészthető szénhidrátok és értékes fehérje miatt nevezhetjük a kamutot egészséges, magas energiatartalmú gabonának. (http://www.vegagyerek.hu/)

Receptek


Kamut búzás bableves


How to cook Kamut


Soak 1 cup Kamut overnight. Then add 3 cups water and bring it to a boil, Add a pinch of salt (if needed), bring the heat to low and simmer for 40-45 minutes or until tender.









Kamut, Wild Rice and Cranberry Salad [VIDEO]


Kamut Porridge and Chopped Dates


Kamut with Mushrooms and Blue Cheese


Mixed Greens and Kamut Pilaf







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése